Noem het liefde

 

Primaire gegevens

Daan Heerma van Voss, Noem het liefde. Uitgeverij De Bezige Bij. Amsterdam 2018.

 

Inhoud

Tomas leeft met de handrem erop, tot hij meisje A. tegen het lijf loopt. Zij is zijn veertien jaar jongere achter-achter-achternichtje (de grootvaders van vaders kant waren achterneven) en op de avond dat hij haar tegenkomt, sleurt hij haar op het nippertje weg voor een voorbijrazende taxi. In de beschonken cafémenigte botsen ze vervolgens weer op elkaar. Vanaf dat moment kantelt Tomas’ perspectief en komt zijn leven op losse schroeven te staan. Alles wat hij wil is met haar in bed liggen, een eigen universum creëren, ‘met eigen natuurwetten, eigen wonderen, eigen raadsels’. Met helium in zijn kop telt alleen nog het heden. En dat terwijl hij jaren geleden de liefde heeft afgezworen, vanwege de diepgewortelde angst om zijn geliefde teleur te stellen. Al jaren bevindt hij zich in de wachtkamer: hij schrijft geen scenario’s meer (terwijl hij als jonge, veelbelovende twintiger een Kalf won), slikt pillen sinds het overlijden van zijn ouders en ziet enkel zijn grootmoeder en een vriend die hij van zijn ouders heeft geërfd.

Deze veel oudere, filosofische en ernstig zieke vriend Adriaan de Ridder stelt na een aantal weken een experiment voor. Tomas moet in een logboek alles boekstaven wat hij en meisje A. meemaken en alles opschrijven wat hij daarvan denkt. Adriaan wil zien wat hij ziet, nog één keer voelen wat hij voelt. Hij zal zich vanwege zijn ziekte immers nooit meer op het punt in het leven bevinden waar Tomas staat: aan het begin van een relatie, in de beginfase. Tomas twijfelt: is het wel ethisch? Adriaan vindt dat een oninteressante vraag en weet hem over te halen door het te doen voorkomen als werk. Tomas is scenarist, heeft geen opdrachten en geen geld en een scenarist schrijft voor geld. Eén en één is twee. Tomas gaat overstag, omdat hij Adriaan niets kan weigeren.

De liefde tussen Tomas en het meisje A is oprecht, maar gedoemd te mislukken. Het leeftijdsverschil is duidelijk zichtbaar en dat breekt hen uiteindelijk ook op. Ze hielden van elkaar, maar ze wisten beiden dat het nooit echt zou werken tussen hun. Thomas’ grootmoeder komt op een punt dat ze euthanasie wilt plegen. Tomas regelt dit voor haar omdat het haar wens is. Tomas gaat een paar keer uit elkaar met het meisje A en ze blijven het proberen, maar ze weten dat het nooit echt zal werken. Hun verhaal eindigt als Tomas op het einde van het boek naar Amerika vertrekt.  

 

Verdiepen

Compositie en tijdsverloop

Het boek begint met een flashforward. Vanaf daar wordt het verhaal chronologisch verteld. Pas als het einde van het boek nadert, wordt het duidelijk wat de flashforward precies inhield. De flashforward zorgde ervoor dat ik gelijk nieuwsgierig naar het boek was. Ik snapte de flashforward niet toen ik het las en ik zat te wachten op het moment dat het allemaal duidelijk zou worden. Ik was blij toen dat eenmaal gebeurde. 

 

Ruimte

Het verhaal volgt Tomas' leven. Het verhaal vindt zich voornamelijk plaats in zijn appartement. Het meisje A woont nog thuis, dus zij komt altijd naar hem toe. Ze wordt er op een gegeven moment ook door haar ouders eruit gezet en dan gaat ze bij Tomas wonen. 

 

De wijze van vertellen

Het wordt verteld met een ik-vertelwijze. We lezen de gedachtes en horen wat de hoofdpersoon, Tomas, denkt en hoort. Ik denk dat het boek het boek is wat Tomas voor Adriaan schrijft. Het verteld over zijn leven en zijn liefde en dat zou hij ook voor Adriaan schrijven. De stukjes die over zijn bezoek aan Adriaan en zijn moeder gaan zouden niet logisch zijn, maar de stukjes die over het meisje A gaan zouden wel kunnen.

 

Thema

Het thema van het boek is liefde. Het gaat erom dat je jezelf moet openstellen in de liefde en jezelf bloot geven om het te laten slagen. Je moet blij zijn met je eigen leven en jezelf om van een ander te kunnen houden op een goede/gezonde manier. 

 

Personages

Tomas is de hoofdpersoon. Hij is een schrijver, maar hij heeft maar één succes gehad en is er toen mee gestopt. Tijdens het verhaal begint hij wel weer te schrijven. Hij schrijft, voor zijn vriend Adriaan, over zijn liefde met het meisje A. 

Een ander belangrijk personage is het meisje A. Ze is extravert, jong en  nog naïve over het leven. Naaarmate het boek vordert wordt ze iets volwassener. 

 

Titel, ondertitel en motto

De titel van het boek is: Noem het liefde. Het boek gaat over de liefde. Tomas heeft moeite om zich echt open te stellen in de liefde. Hij verbloemt alles en doet zijn best om zijn leugens geheim te houden zodat het meisje A niet teleurgesteld zal zijn. Het boek heeft geen ondertitel en ook geen motto. 

 

Eindoordeel

Ik geef dit boek drie van de vijf sterren. Ik snapte niet elk stuk van het ding omdat dingen soms moeilijk waren beschreven. Tomas en het meisje A hadden een moeizame relatie en het ging soms ook uit. Ik kon het niet altijd volgen wanneer het uit was, want soms waren ze ineens weer samen. Het kan ook zijn dat dat als vrienden was, maar het was wel verwarrend. 

 

Keuze opdracht

Dagboek:

Maandag

Ik weet echt niet wat ik met haar aan moet. Het ene moment gedraagt ze zich gewoon volwassen en het andere moment lijkt het wel alsof ik met een kind een gesprek probeer te voeren. Dat schiet dan natuurlijk niet op, ik word geïrriteerd en dan krijgen we weer een argument. Wat kan ik ook verwachten van een kind van achttien. Ik ben al veel verder in het leven. Misschien moet ik dat gewoon accepteren.

Dinsdag

Ze kijkt naar me op. Ik heb me beter voorgedaan dan ik ben en nu kan ik niet meer terug. Nu moet ik het volhouden tot het bittere einde. Ze denkt dat ik veel geld en succes heb. Ze weet alleen niet dat die twee dingen in het verleden liggen. Helaas. Ik heb mijn geld opgemaakt en mijn carrière was één succes en toen hield ik op. Ik voel me schuldig om te liegen. Het is beter als ik het morgen vertel.

Donderdag

Het is me niet gelukt. Ik kon er geen moed voor opbrengen. Ik wil niet dat ze slecht over me gaat denken. Geen denken aan. Nee, ze moet me zo blijven zien. Ik zal het heus wel een keer vertellen en dan zal ze vast begrijpen waarom ik het heb gedaan. Ze mag trouwens niet klagen, want ik doe dit allemaal voor haar. Het maakt mij niet uit als ik een boterham als avondeten moet eten, maar dat kan ik niet tegen haar zeggen.

Zondag

Nou, deze week zit er weer op. Wat heb ik bereikt deze week? Haar niet vertellen dat ik een mislukking ben, maar morgen weer een dag.