Phileine zegt sorry
Primaire gegevens
Ronald Giphart, Phileine zegt sorry. Uitgeverij Balans. Amsterdam, 1996.
Inhoud
Als Phileines vriend Max naar New York vertrekt om in het toneelstuk rOmEO-n-jULieT te gaan spelen, mist ze hem vreselijk. Ze reist hem achterna en wordt voorgesteld aan zijn vrienden. De lezer komt in dit deel van het boek achter Phileines uitgesproken mening over verschillende onderwerpen, maar voornamelijk over seks. Phileine gaat veel om met Gulpje, omdat zij op dezelfde negatieve manier naar de wereld kijkt.
Ze gaat samen met Max’ (en inmiddels ook haar) vrienden naar de première van rOmEO-n-jULieT, waarna Phileine in allerlei moeilijke situaties terechtkomt. Max voert tijdens het toneelstuk een heftig liefdesspel met Joanne op. Natuurlijk is Phileine geschokt, maar toch leggen Phileine en Max het diezelfde avond weer bij. In de dagen die volgen, komt Phileine in allerlei vreemde situaties terecht. Ze gaat bijvoorbeeld vreemd met Joannes vriend L.T. Phileine en L.T. besluiten samen naar een volgende voorstelling van rOmEO-n-jULieT te gaan. Ze willen weten of Max en Joanne zich bij de première hebben ingehouden. Max en Joanne gaan dit keer veel verder, en Phileine schopt een rel, waardoor ze in één keer beroemd is. Ze staat op de voorpagina van alle kranten en ze wordt zelfs uitgenodigd voor de Late night show van David Letterman.
Max probeert het hierna goed te maken door haar mee te nemen naar een aidsgala, tot hij erachter komt dat Phileine is vreemdgegaan met L.T. Hij is vreselijk kwaad, maar vooral teleurgesteld. Hierna klimt Phileine op het podium en biedt haar excuses aan iedereen aan.
Verdiepen
Compositie en tijdsverloop
Het verhaal speelt zich af in de jaren 90. De vertelde tijd is zes dagen, dat staat gelijk aan de zes grote hoofdstukken in het boek. Het verhaal wordt chronologisch verteld, maar je hebt soms flashbacks over Phileine en haar vriendinnen in Nederland. Die flashbacks hebben geen invloed op wat er echt gaat gebeuren. Ze hebben wel invloed op wie Phileine nu is.
Ruimte
Het speelt zich af in een stad, Manhattan. Het begint met een terugblik dat Phileine en Max samen in Amsterdam zijn, want daar woonden ze. Hij gaat naar Manhattan en Phileine uiteindelijk ook. Ik vind dat het in principe ook in een andere stad had kunnen zijn, maar in Manhattan heb je wel veel theaters en aangezien Max daarheen is gegaan voor het theater, is Manhattan wel ene handig en logische keuze.
De wijze van vertellen
Het verhaal wordt verteld vanuit een ik-vertelwijze. We volgen het verhaal van Phileine. Dat zorgt ervoor dat het niet per se betrouwbaar is, omdat je het verhaal maar krijgt van één kant, maar dat zorgt er wel voor dat we Phileine goed leren kennen en met haar meedenken.
Thema
Liefde en spijt. Liefde omdat het verhaal gaat over Phileine en een groot deel van haar is haar liefde voor en problemen met Max. Spijt omdat Phileine nooit sorry zegt en als ze ruzie heeft met Max wil ze heel graag sorry, maar het komt er niet goed uit. Uiteindelijk biedt ze publiekelijk haar excuses aan, dat zorgt ervoor dat ze het goed maakt met iedereen. Op het internet staat dat het thema relatieproblemen en seksualiteit is. Dat komt ook sterk in het boek naar boven, maar ik vind dat het boek vooral gaat over liefde en spijt. Sommige mensen vinden het boek niets omdat het zoveel over seks (seksualiteit) gaat, maar ik vind dat er buiten de seks stukken een mooi boek zit met een goed verhaal. Dus het gaat wel over seksualiteit en relatieproblemen, maar ik vind liefde en spijt belangrijker.
Personages
Phileine; ze zegt wat ze denkt, weet bij mensen het bloed onder de nagels vandaan te halen, is in feite een gevoelig en eenzaam meisje
Max; vriendje van Phileine, acteur, soms naïeve (want laat zich voor het karretje spannen met naakt op toneel)
Gulpje; Vlaamse vriendin, denkt hetzelfde als Phileine, een spiegelbeeld, leert haar kennen door appartement Max in Manhattan
Titel, ondertitel en motto
Phileine zegt sorry, verwijst naar de uitspraak die ze aan het einde doet: een verontschuldiging voor haar bitcherige gedrag en zelfs voor het feit dat ze bestaat.
Het boek heeft geen ondertitel.
Het heeft een ongebruikelijk motto: een cartoon van Gummbah met als bijschrift: Meisje met ene ondraaglijk hoog IQ. Op de achtergrond is te zien dat een vrouw met een koffiekan in de hand aan een man met een kopje in zijn hand vraagt: ‘Nog koffie?’ De man antwoordt: ‘Ja, graag.’ Op de voorgrond is een meisje te zien achter een bureau (hun dochter misschien), haar ontblote borsten op het bureaublad, haar handen vertwijfeld aan haar slapen. Ze stoot zegt: ’Oh God!... Wat zijn ze dom!!!’ Met die dochter op de voorgrond doelt Giphart waarschijnlijk op Phileine, die niets moet hebben van dat burgerlijke en gezellig doen bij de koffie.
Literaire vormen
Proza, want het is een roman.
Keuzeopdracht

Maak jouw eigen website met JouwWeb